Logo1970's House

1970's House

This split-level 1970s house had all the best elements of a period house: size, space, architectural elements and a large section. It also had the internal timber panelled walls, avocado green paint and dark, disconnected spaces. The clients wanted to use the renovation as an opportunity to reflect their own design ideas and bring the building up-to-date. Design ideas centered on opening up the existing kitchen to the dining and lounge area as well as re-orientating some of the existing doors and windows to streamline circulation spaces. Dated cabinetry and wood panelling would be removed to expose the central feature; a large South Island sandstone clad fireplace. 

The final result included insulating the house, installing a new roof and painting the exterior. New double-glazed window and door joinery units in black aluminium replace the existing for a more modern look. New tile in the foyer extended out to the front porch creating a consistency between inside and outside, framed by a new front door that referenced the original architecture. The existing stairwell wall and access door were removed and a floor to ceiling timber batten wall leading through to the kitchen was constructed. Both existing walls sectioning off the kitchen were removed opening it to the dining and lounge.

An adjacent disused laundry area was converted into a scullery creating more accessible storage space and capturing light from the existing north-facing window.  Existing interior panelling has been painted white and a new, full-length recessed wall feature light replaces an old shelving unit across the high lounge wall.

:Major renovation: Interior design: Planning restrictions: Spatial design